Απολύμανση

        Η απολύμανση είναι απαραίτητη σε κατοικημένους χώρους ή σε χώρους παρασκευής τροφίμων γιατί η επιδρομή από τρωκτικά μεταφέρει πολλά μικρόβια. Όλα τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι άοσμα και χωρίς διαβρωτικό διαλύτη και είναι ακίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, αλλά αποτελεσματικά στα περισσότερα μικρόβια.

      Ειδικές εφαρμογές απολύμανσης εφαρμόζονται σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, θαλάμους συντήρησης φρούτων και λαχανικών, σε χώρους όπου έχουν παραμείνει πτώματα ζώων, πτηνών, κλπ.

      Τί είναι η απολύμανση?

      Απολύμανση ειναι η διαδικασία που έχει στόχο την καταστροφή όλων των μικροοργανισμών. Οι μικροοργανισμοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες τους παθογόνους και τους μη παθογόνους. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί είναι αυτοί που προκαλούν λοιμώξεις. Στους παθογόνους ανήκουν τα βακτήρια (και τα σπόρια), οι ιοί, τα πρωτόζωα κι οι μύκητες. Ο όρος απολύμανση είναι συνυφασμένος με άλλες δύο έννοιες: την απεντόμωση και τη μυοκτονία.

      Γιατί είναι απαραίτητη η απολύμανση?

      Η απολύμανση πραγματοποιείται κυρίως για την εξόντωση των παθογόνων μικροοργανισμών με σκοπό την αποφυγή λοιμώξεων/ασθενειών. Επίσης, γίνεται για την διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου υγιεινής και κατ' επέκταση υγείας. Πρέπει να σκεφτόμαστε ότι η υγεία μας συνδέεται άμεσα με την υγιεινή του χώρου που ζούμε.

      Σε ποιους χώρους συνιστάται η απολύμανση;

      Η απολύμανση συνιστάται σε οικίες, πολυκατοικίες, διαμερίσματα, ξενοδοχειακές μονάδες σε χώρους μαζικής εστίασης και κατασκευής φαγητού: εστιατόρια, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, catering, καθώς και σε πολυσύχναστους χώρους όπως γραφεία εταιρειών, εργοστάσια, γυμναστήρια κλπ. Γενικότερα σε οποιοδήποτε χώρο(εστία μόλυνσης) υπάρχει υποψία ότι μπορεί να έχουν αναπτυχθεί μικρόβια που απειλούν την υγεία.

      Κάθε πότε;

      Η συχνότητα της απολύμανσης εξαρτάται από τον χώρο. Για παράδειγμα, σε ένα νοσοκομείο η απολύμανση πρέπει να γίνεται πιο συχνά απ' ότι σε ένα διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας. Συνήθως, η απολύμανση σε ένα διαμέρισμα πραγματοποείται 1 με 2 φορές το χρόνο.